miércoles, 21 de marzo de 2012

Usted es... Marginalia






Marginalia, molt ben vist, per Carloto

Dins d'aquest proper trimestre primaveral a l'Heliogàbal, Usted es un Colectivo ha volgut reservar una data a un del nostres poetes col·laboracionistes més singulars i estimats. Marginalia vindrà a presentar el seu darrer poemari, Las Winonas de Marginalia, el divendres 22 de juny.

Marginalia va començar a aparèixer als recitals que organitzavem farà cosa de tres anys. Havia començat a escriure poesia feia ben poc i necessitava sentir altres veus per enfocar la seva feina. Havia abandonat el seu terreny natural que és el cinema per causes econòmiques, però també perquè buscava una forma d'expressió més directa i sobretot més solitària. No descarta tornar al món de la imatge, però fins al moment ens ha deixat alguns curts. L'únic d'ells que podem veure a internet és Insomnia, protagonitzat per una de les seves muses, Marina Gatell:



La poètica de Marginalia s'arrapa insistent i de forma inamovible a uns pocs però ferms principis. Un d'ells és la inspiració onírica. Dormilega professional, Marginalia busca i troba en els seus somnis el material i les formes dels seus poemes. D'aquí aquesta declaració d'intencions que podem trobar com a pròleg dels seus dos llibres autoeditats, Las crónicas de Marginalia i Las Winonas de Marginalia:



Una altra font d'inspiració perpètua de Marginalia són les seves muses. Les dones i l'amor, en definitiva. I per sobre de totes, Winona Ryder, al voltant de la qual ha desplegat una rica i sorprenet mitologia personal:

Fotos cedides per Marginalia



Un altre seria la seva voluntat de cenyir-se a formes mètriques i rítmiques clàssiques. D'aquí el sabor inconfusible dels seus poemes. Aquest gust pel clàssic passa també per un rebuig explícit de tota forma contemporània. No només pel que fa a la forma poètica sinó al món digital en general i a l'informàtic en particular. Marginalia escriu a mà i passa a net els seus poemes amb una màquina d'escriure.


Altres coordenades per on es mou: un volgut i buscat infantilisme, guerra declarada al món dels adults, romanticisme amb tintes decadentistes, gust per l'extrany i el morbós, la vida nocturna... us recomanem que escolteu la sentida entrevista que Sebastià Jovani i Roger Atrofe li van fer per al programa Música i Química, de Ràdio Gràcia, on a part d'explicar-nos el seu programa vital i poètic, Marginalia recita uns quants dels seus poemes:


Com deiem, Marginalia ha participat en alguns dels espectacles d'Usted es un Colectivo. Entre ells, la Nit Bohèmia, X.X.X. (Xocolata, Xurros i Xerinola), la Nit de Bèsties a la Setmana de Poesia de Barcelona o el programa radiofònic Se avecina the hell, on sota el nom de Marginalia Francis conduia un poètic i tètric consultori sentimental.

Marginalia a X.X.X.

I aquí recitant amb els Mil Burilles:


No hay comentarios:

Publicar un comentario